top of page
Sök
  • ApParkingSpot

Delningskonomi – lite transparens tack
Vi får ofta frågor om vår bakgrund, lagrummet för privat parkeringshyrning och hur vi jobbar som förmedlare. Det är inte det minsta konstigt! Inte bara för att privat parkeringsuthyrning är något nytt, utan också med tanke på andra företag inom ”delningsekonomin” som momsar/skattar utomlands och har utsatt sina användare för risk genom att tillåta olaglig verksamhet.


Av den anledningen vill vi prata om hur vi jobbar med ”delningsekonomi” och hur vi jobbar som förmedlare vid uthyrning av parkeringsplatser.

För att överhuvudtaget vara trovärdiga gör vi givetvis allt som vi bör göra som ett förmedlingsföretag, men dessutom lite till. Här är ett par exempel – med hänvisningar så du som användare kan skapa dig en egen uppfattning. Fråga oss gärna!


Lagrum och tillstånd: I Sverige är uthyrning av parkeringar reglerad på samma sätt som uthyrning av bostad. ApParkingspot är förmedlare men själva uthyrningen och avtalet vi förmedlar sker dock mellan uthyraren och den som hyr p-platsen.


Skatter: Skatteverket är extremt tydliga på vad som gäller för privat parkeringsuthyrning. Precis som för hyra av båt, bil och husvagn gäller en skatt med 30% på överskott för inkomst av kapital efter avdrag med schablonbeloppet om 40 000 kr. Läs mer om skatteregler för privat parkeringsuthyrning här. Vi som företag betalar skatt på vinst, samt moms på våra avgifter i Sverige. Även om ApParkingSpot inte hyr ut parkeringar självt betalar vi moms på vår förmedlingsavgift som alla andra företag.Företag som hyr ut p-platser via oss betalar moms och skatt på vinst på sin del av intäkten vid uthyrningen.


Sociala och miljövärden: ApParkingSpot blev nominerade av WWF som en av Climate Solvers, och är medlem i Drive Sweden, Smarter Mobility och Mobile Heights. Tillsammans utvecklar vi effektiva och automatiserade transportsystem som är säkra och tillgängliga för alla och precis nu i april har vi avslutat projektet Smarta Offentliga Miljöer i Lund där vi har i samarbete med en rad aktörer byggt IOT (Internet of Things) lösning med sensorer som visar beläggning av parkeringsplatser i realtid.


Bransch: Vi vill inte att ApParkingSpot ska vara en aktör som direkt konkurrerar med traditionella betalappar för parkering. Vi ser att samåkning, parkeringsdelning och mikro-bilpooler genom uthyrning ger utmärkta möjligheter till att höja nyttjandegraden av lediga resurser i transportsystemet och vi samarbetar med alla aktörer för att nå dit.


Om oss: ApParkingSpot ägs av anställda och våra 600 aktieägare.

ApParkingSpot är registrerat under namn ApParkingSpot Nordic AB publ.

Välkommen förbi vårt kontor på Ringvägen 100 i Stockholm om du vill prata parkeringsdelning!114 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page